Krvné skupiny a výživa spolu nesúvisia

17.08.2009 Celý región

Bratislava (TASR) – Lovec, pestovateľ, moderný typ či kočovník. Tak vyzerá rozdelenie ľudí s rozdielnymi krvnými skupinami na základe Diéty podľa krvných skupín.
Diéta vychádza z predpokladu, že už kedysi dávno ľudia vedeli, aké potraviny nie sú vhodné určitému typu ľudí. Neskôr zistili, že v stravovaní hrá dôležitú úlohu práve dedičnosť a krvná skupina.

Hlavnou potravinou lovcov, teda ľudí s krvnou skupinou 0, by malo byť mäso, najlepšie chudé biele mäso, hydina a ryby. Naopak vyhýbať by sa mali pšenici, obilninám, celozrnnému chlebu a strukovinám. Vegetariánsku stravu vy si podľa spomínanej diéty mali dopriať predovšetkým pestovatelia, čiže ľudia s krvnou skupinou A. Zákaz pre nich platí najmä pri priemyselne spracovaných výrobkoch, vajciach, mliečnych výrobkoch a tukoch.

Pre moderné typy s krvnou skupinou AB sú najvhodnejšie dary mora, mliečne výrobky, zelenina. Obmedziť by mali aj konzumáciu mäsa, strukovín a pšenice. Kočovníci s krvnou skupinou B by mali do svojho jedálnička zaradiť najmä zeleninu, mäso, vajcia či mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Naopak vyhýbať by sa mali hydinovému a bravčovému mäsu, darom mora a slimákom.

Niekoľko variácií spomínanej diéty, ktoré sa v hojnom množstve uvádzajú na internetových stránkach, však nikde neuvádzajú, či sa sľubované výsledky niekedy aj dostavili. Podobný názor na diétu podľa krvných skupín majú aj odborníci. Neprikladajú im dôležitý význam. Alžbeta Béderová z bratislavskej Poradne zdravia pre TASR na základe svojich niekoľkoročných skúseností z praxe v oblasti zdravej výživy potvrdila, že krvné skupiny a výživa spolu nesúvisia.
 

Vyberte región